Hoppa till innehåll
Vanliga frågor om elbilar och plug-in hybrider

FAQ

Alla frågor om elbilar och plug-in hybrider
VAD ÄR EN ELBIL?
En elbil är ett fordon vars motor drivs med hjälp av ett eldrivet batteri. Vill du gå över till eldrift? Upptäck DS sortiment av eldrivna bilar här.
HUR FUNGERAR EN ELBIL?
Motorn på en elbil drivs av energi som lagrats i batteriet. Denna energi konverteras till mekanisk energi för att få bilen att röra sig. För att läsa mer om våra elektriska bilar, upptäck nya DS 3 E-TENSE.
VAD ÄR EN PLUG-IN HYBRID?
En plug-in hybrid är en bil med en förbränningsmotor och en elmotor som drivs av ett uppladdningsbart batteri. Vill du byta till en plug-in hybrid? Upptäck DS sortiment av plug-in hybrider här.
HUR FUNGERAR EN PLUG-IN HYBRID?
En plug-in hybrid använder elmotorn som startmotor, samt vid låga hastigheter (under 50 km/h). Vid acceleration aktiveras förbränningsmotorn för att uppnå önskad hastighet. Ta reda på mer om våra plug-in hybrider genom att läsa om DS 4 E-TENSE, nya DS 7 och DS 9 E-TENSE.
ELBIL ELLER PLUG-IN HYBRID?
En elbil har endast en motor som drivs av elektrisk energi, medan en plug-in hybrid kombinerar en elmotor med en förbränningsmotor. Osäker på om du ska välja plug-inhybrid eller elbil? Jämför fördelarna med plug-in hybrider och helelektriska bilar nu.
VAD BETYDER PHEV?
PHEV står för “Plug-in Hybrid Electric Vehicle” och är den förkortning som används för att beskriva alla plug-in hybrider. Upptäck DS sortiment av plug-in hybrider här.
HUR LÄNGE RÄCKER ETT BATTERI?
Medellivslängden för batteriet i en elbil eller plug-in hybrid är 8 år eller ca 160 000 km. Vid funktionsfel utför tillverkaren en batterireparation enligt garantin för att säkerställa maximal livslängd. Läs mer om batteriåtervinning och garanti för DS modeller här.
VILKA OLIKA LADDNINGSALTERNATIV FINNS?
Du kan ladda din elbil eller hybrid på en allmän laddplats eller en privat laddplats i hemmet.
HUR ÅTERVINNS BATTERIERNA I VÅRA BILAR?
Mer än 70 % av batterierna i DS Automobiles bilar återvinns (återvinningsgraden är högre än 50 %) och en annan del av dessa batterier återanvänds i stationära energilagringssystem i bostäder, kollektiva byggnader och elektriska nätverk.
NYBILSGARANTI FÖR DS ELBILAR
DS elbilar har 8 års garanti eller 160 000 km för drivbatteriet.
NÄR SKA ELBILEN LADDAS?
Vi rekommenderar att du laddar din elbil under de timmar på dygnet då elpriserna är som lägst för att få en lägre laddningskostnad. Generellt sett, och beroende på hur bilen används, rekommenderar vi att du laddar bilen när batterinivån ärr 20 % för att bevara batteriets prestanda över tid.
VILKA OLIKA LADDNINGSKABLAR FINNS?

Det finns fyra typer av laddkablar till din elbil eller plug-in hybrid:

 

  • Trefaskablar och enfaskablar av Typ 3 ger dig möjlighet att ladda din bil via en laddbox eller en offentlig laddstation
  • Typ 2-kabeln ger dig möjlighet att ladda bilen via ett hushållsuttag. Obs. ladda aldrig från ett vägguttag vars lämplighet inte har kontrollerats av behörig elektriker.
  • Det förstärkta handtaget på Typ 2-kabeln ger dig möjlighet att ansluta till ett förstärkt hushållsuttag.
LADDTID FÖR EN DS ELBIL

30 minuters laddtid krävs för att ladda elbilen nya DS 3 E-TENSE till 80 % via en 100 kW-snabbladdstation.

 

Laddtiden för din elbil beror på flera olika faktorer:

 

  • Batterikapacitet: batterier med hög kWh-kapacitet kräver längre laddtid.
  • Laddstationen: ju högre effekt stationen har desto snabbare går det att ladda.
  • Laddkabeln: laddkabeln måste klara samma kWh-kapacitet som den laddplats som används.
HUR STOR ÄR RÄCKVIDDEN HOS EN DS ELBIL?
Elbilen DS 3 E-TENSE har en räckvidd på upp till 400 km. För att få ut så mycket som möjligt av ren eldrift kan du ta reda på mer om de faktorer som kan påverka räckvidden. Läs våra råd om hur man optimerar fordonets räckvidd.
SÅ OPTIMERAR JAG RÄCKVIDDEN PÅ MIN DS?

Räckvidden för din elbil kan påverkas av hastighet, körstil och väderförhållanden. Här kommer några tips på hur du kan optimera räckvidden:

 

  • Kör så mjukt och jämnt som möjligt
  • Använd Eco-läget och regenerativ bromsning
  • Värm upp eller kyl ner bilen i förväg, beroende på väder.
SKILLNADER MELLAN EN LADDBOX OCH ETT FÖRSTÄRKT UTTAG
Den stora skillnaden mellan en laddbox eller vägghängd laddstation och ett förstärkt hushållsuttag är effekten man får ut. Ett förstärkt hushållsuttag kan ha stöd för 3,2 kW (förstärkt typ 2-kabel) medan en laddbox kan ha stöd för 22 kW och på så sätt ladda bilen betydligt snabbare.
ÖKA LIVSLÄNGDEN FÖR ELBILENS BATTERI
Om elbilen inte ska användas under en längre tid rekommenderar vi att du ändå laddar batteriet en gång i månaden för att bevara prestandan. Under normala förhållanden kan batteriet till din DS laddas varje dag, även om det inte är helt urladdat, utan att prestandan försämras.
Uppgifterna om bränsleförbrukning och CO2-utsläpp överensstämmer med WLTP-homologationen (förordning EU 2017/948). Från och med den 1 september 2018 är nya fordon typgodkända med hjälp av World Harmonised Light Vehicle Test Procedure (WLTP), som är en nytt, mer realistiskt testförfarande för mätning av bränsleförbrukning och CO2-utsläpp. WLTP ersätter helt den nya europeiska drivcykeln (NEDC), vilket var testproceduren som tidigare använts. På grund av mer realistiska testförhållanden, uppmätt bränsleförbrukningen och CO2-utsläpp under WLTP är i många fall högre jämfört med de som uppmätts under NEDC. Uppgifterna om bränsleförbrukning och koldioxidutsläpp kan variera beroende på specifik utrustning, alternativ och format på däck. Kontakta din återförsäljare för mer information.