October 19, 2017

Anders de la Motte på Sverige-resa med DS 5

Foto: Anders Hansson

Anders de la Motte berättar om nya boken Höstdåd och varför hans roadtrip i höst med DS 5 kan bli startskottet till nästa bok.

Foto: Anders Hansson

I samband med att nya boken Höstdåd släpps har författaren Anders de la Motte precis givit sig ut på turné. Under hösten kommer han att besöka bokhandlare på 35 orter runt om i landet körandes en DS 5. Anders har precis kommit tillbaka efter bokmässan i Göteborg då vi passar på att ställa några frågor innan han ger sig vidare på sin resa genom Sverige.

I samband med turnén för din nya bok Höstdåd så spenderar du mycket tid på vägarna. Det blir långa sträckor och säkert mycket tid för reflektion. Vad väcker det för känslor hos dig?

I dagens samhälle blir tillfällena till reflektion allt färre, vi fiskar fram mobilen så fort det blir någon minuts dödtid. Jag brukar se bilresor som en chans att låta hjärnan gå lite på tomgång och inte sysselsätta den med något. Det är oftast bästa sättet, dels att fatta olika typer av beslut, men också att komma på helt nya uppslag. Många av mina bästa bokidéer har faktiskt tillkommit under bilresor, knepet är att våga ha tråkigt några minuter och ge fantasin en chans att komma igång. Det är därför jag tycker om att köra bil.

Du har precis startat igång din höstturné och hunnit känna in din DS 5. Hur tycker du att bilen är att köra?

DS 5:an har den absolut skönaste förarmiljö jag någonsin upplevt, känslan av flygplanscockpit är väldigt påtaglig och man märker att DS lagt stor omsorg vid alla detaljer. Bilen är dessutom tyst och ligger väldigt bra på vägen. Just nu håller jag på att utforskar det manuella läget på automatväxeln, en väldigt rolig funktion inte minst på småvägar.

Som författare är du van att gestalta de olika karaktärer som förekommer i dina böcker. Om du skulle beskriva DS 5 som en person, vilka karaktärsdrag tycker du är mest framstående?

Haha, vi kan väl prova. Inre och yttre skönhet är väl ganska uppenbart. Dessutom ett matchande temperament. Vacker och temperamentsfull, alltså.

Är det någon funktion eller egenskap hos DS 5 som du uppskattar extra mycket?

Ja, absolut. Efter bara fem mil med Heads Up-displayen kunde jag faktiskt inte förstå hur jag klarat mig utan en sådan tidigare. En otroligt bra funktion som gör att man slipper flytta blicken mellan vindruta och instrumentpanel vilket både ökar säkerheten och gör föraren mindre trött.

Anders de la Motte på Sverige-resa med DS 5

Vid framtagningen av DS 5 har man lagt stor omsorg på detaljerna, både invändigt och utvändigt. Vad spelar detaljer för roll för dig i ditt skrivande?

Omsorg kring detaljerna och en genuin känsla för hantverket är vad som skiljer en bra bok från en medioker. I mina böcker ska läsaren ska tryggt kunna luta sig tillbaka och känna att jag som författare gjort mitt allra yttersta för att berättelsen och därmed upplevelsen ska bli så bra som möjligt. Därför uppskattar jag också samma omsorg kring detaljer när jag stöter på den utanför böckernas värld. Som t.ex. i en bra bil.

Boken Höstdåd utspelar sig ju på geografiska platser som du har en personlig relation till. Har du upptäckt några nya platser i Sverige som skulle kunna bli aktuella i en framtida bok?

Många! Jag hade ju förmånen att i fjol få köra en DS (den gången en DS 4 Crossback) och vi hann utforska ganska stora delar av syd- och mellansverige tillsammans. Vägen från Linköping ner mot Vimmerby är t.ex. väldigt vacker med både skogar, berg och sjöar. Östkusten mellan Västervik och Kalmar är också spännande. Och så då mitt eget landskap – Skåne – där mina senaste böcker Slutet på Sommaren och Höstdåd utspelar sig. Skåne är betydligt mer varierat än vad många tror. I nordväst har vi Kullaberg med klippor, branter och hav, snett ner över mitten stora åsryggar otroligt vackra lövskogar och i sydöst Österlen med sin höga himmel alldeles speciella ljus. Och jo – det finns en del åkrar och öppna fält också, lägger Anders till och ler.

I övrigt, har du någon anekdot du vill berätta om från din resa hittills?

Jag har faktiskt redan hunnit bli stoppad på en mack av en nyfiken bilist. Först trodde jag han ville fråga något om senaste boken Höstdåd vars omslag syns på passagerardörren. Men i själva verket var han nyfiken på bilen!

 

Följ Anders de la Motte genom ett vackert Sverige på @andersdelamotte på Instagram och Anders de la Motte på Facebook.

Inom ramen för ett samarbete med DS Automobiles kör Anders de la Motte en DS 5 BlueHDi 180 EAT6 Sport.

På sin bilresa har Anders bland annat besökt Göteborg, Lysekil, Uddevalla, Båstad, Höganäs, Ystad, Stockholm, Kalmar, Västervik, Motala, Hässleholm, Malmö, Lund, Löddeköpinge, Helsingborg och Ängelholm. Några av ställena har han dessutom besökt flera gånger.